Monday, August 2, 2010

Kisah mamak & ais kosong

Last Friday evening kerana terlalu lapa lepas amik ecah kitorg buat pitstop kt kedai mamak sebelah tu.. order la roti canai kosong 2 keping.. tgh2 makan tu tetibe nmpk sorg budak laki ni pimpin adik die.. comel je tgk.. badan berpeluh2 busuk2.. konfem baru pas main bola td..

Sambil duduk kt kedai mamak tu jgk, budak laki tu duk tgk menu and kire duit kt tgn.. kt tgn ade la dlm 2 3 ringgit cm tu.. ish ish.. Pastu die order nasik goreng.. tetibe adik die ckp 'abg, nak air..' Yang abgnye pon order la ais kosong 2.. ish ish...

Pastu adiknye nak gi kedai pulak.. abgnye siap pesan kt mamak tu, airnye jgn ambik sbb dirog nk gi kedai jap..

Pastu sambil suap ecah mkn roti canai kitorg order lg 5 keping bungkus utk org2 kt rumah (kes malas nk masak malam tihiii..)..

Tgh2 tunggu roti lg 5 keping tu, ternampak pulak mamak tu gi angkut gelas ais kosong budak2 tu punye.. pastu tetibe ade sorg lg mamak duk tny geng die mn gelas atas meja tu.. pastu apetah diorg ckp2 dlm bahase tamil, si mamak tu amik balik gelas dlm sinki.. apekehal kan.. pastu tgk je la mamak tu sampai die perasan diperhatikan.. barula si mamak tu sound member die suh amik gelas baru.. hishhh.. hangin btol kt mamak ni.. tu kot kalau xde org tgk mesti die bg gelas yg dh masuk dlm sinki tu. ntah2 dh bercampur2 dgn air org basuh tgn ke ape ke kan.. atau pun sbnrnye dh teramik gelas bekas org lain ke..

mamak ni (mamak yg kt kedai tu, bukan semua mamak) bukannye die kisah pun.. amaran untuk diri sendiri dan org yg bace...

sekian lah kisah,
tenQ..

No comments: