Tuesday, May 25, 2010

Bandung ~ Day 2

Hari Kedua Bandung, kami sgt bersemangat bgn pagi.. perkara yang jarang2 skali terjadi.. ngeh3..

Lepas sarapan bnyk2 (walaupun breakfast kt otel tu xseberapa, xmcm kt Malaysia breakfastnye mcm badak nk mkn..) kitorg tunggu pak ambo kt lobby (tipu, pak ambo yg tunggu kitorg.. janji kul 9 tp turun kul 9 suku.. mak pon moncong je sbb xtepati mase..)



mase tunggu saki-baki manusia yg xsiap2 mkn tu ecah smpt lg berposing2... ske je main kt tangga.. kalau jatuh tergolekdog kang sape susah xdpt soping? ibuuu jugak...


itu ber*k 2 eko serangga perosak gmbr.. ecah pulak kengantukan sbb kene bangun pagi.. tula sape suruh tido lmbt.. mentang2 dh tido atas flight, mlm2 ajak org main cak2 plak..


ni pose feveret johan.. amik gmbr sambil tido atas lengan/perot/kaki hakim. sbb dh bnyk sgt gmbr yg pose mcm ni, harus letak satu.. (kene pilih gmbr yg decent sket.. kang mrh plak die..)


ni mase kt 'Secret'.. mase masuk td xsempat nk snap, sbb dh terkam baju.. ecah diserahkan pd Hakim sbb memule tu die mcm malas je nk carik baju.. mase ni ibu dh hilang pedoman... dh xingat nk amik2 gmbr..

siap mkn eskrem lilin lagi... sedap no la tu gaknye..
ni kt area mn tah diorg amik gmbr.. mase dh penat soping and bayar mak baru ingat nk suruh beli kan slua cuodroy ayah.. pastu nk suruh potong.. dh suruh hapiz gi potong baru nk tepon ayah plak.. skali salah ukur la.. terpakse la gi cari apiz balik.. jln punye jln baru la nmpk area ni.. pastu blakang area ni ade lagi satu area yg sgt besar utk baju2 budak.. alaaaa xpegi lg kt situ.. tp dh xsempt sbb apiz dh tarik2 nk tunjuk ape tah... rugi laaa....


bnyk gile soping.. tipu tu, sekejap je pegang beg tu.. pastu pak ambo yg bwk kan.. gile mls.. seb baik xpakai heels.. jln nk gi tmpt paking pun jauh...
Kt Secret ni bnyk jual jeans and baju branded dgn harge yg murah.. masing2 dpt masing2 punye.. termasuk 'mangah' jugak..

Ni kat Summit.. haaa korg ingat KL je ade Summit.. dari Secret tu menapak la ke Summit sambil mengelak2 locals yg jual barang.. ni ecah baru bgn tido, so xbrape nk mood sgt.. tp agak berkenan dgn cik kuda.. so snap la sedas... mase kt secret td ayah die dh jage, so kt sini ibu plak jage ecah.. lg pun dh penat nk try2 baju.. Baju pun lebih kurang same je dgn kt Secret td..

Mase kt Summit ade la gak beli baju totet sket2.. dh tu die duk heret baju yg same sampai 3 helai.. seb baik murah.. beli jugak.. pastu duk tunggu kt luar sambil suap ecah calciyum (ni je la mase die bleh duk diam..) pastu nmpk ade budak bwk belon helium, yg bleh terbang2 tu.. selambe je ecah pegi kt budak tu pastu amek belon tu sambil ckp "aisya unye!!!"...
dh la dgn handbag mak (mak gi toilet, tidak digalakkan bwk handbag..) dgn stroller lagi.. budak tu muke dh mcm nk nanges sbb belon kene curik..
pastu tglkan jgk la stroller tu kejap gi tarik ecah.. sesuke hati ko je nk amek belon org.. pastu nanges.. seb baik ayah die keluar.. pastu suh ayah die gi beli belon tu.. 15 ribu okayyy harge die!!! mahal tahap belon panas...

On the way gi Pasar Baru.. jalan jem pastu ramai plak locals jual brg kt tepi2 jalan.. pastu mak nmpk patung upin ipin.. bersungguh betol nak beli.. skali die letak harge 50 ribu.. mahal tau.. pak ambo ckp 10 ribu je... xjadila nk beli sbb mahal sgt.. pastu bleh plak si budak totet ni meraung mcm xmkn seminggu... tp nk buat mcm mn, van dh jln... pastu tetibe je org tu bleh keja van tu sambil ckp "ibuk 15 ribu boleh la..." hmm mase tu kalau 30 ribu pun kene la beli.. ecah sukeeee sgttt... sambil berlakon2 dgn patung baru die tu..

Ni kt Pasar Baru.. masuk2 je Pak ambo dh signal, beg letak depan badan, jgn sangkut kt ketiak je.. pastu zip kan.. masuk je pasar mak dh nmpk kedai batek jual baju tido.. bnyk sgt mak borong.. org pesan kot.. tgh2 tunggu mak tu.. tetibe johan hilang.. kene taril dgn pacik jual krim muke.. konon2 dgn baek hatinye dgr la.. pastu tetibe pacik tu ske2 je sapu krim tu kt muke die.. dh la tgh dokong ecah.. terpakse la buat2 berminatkan.. sampai terbeli krim tu.. pastu xgune pun.. tula len kali berhati-hati dgn pacik yg jual krim..

Kt Pasar Baru ni, lagi skali ibu kene sawan.. memula tu xde la sawan sgt sbb yg nmpk batekkkkk aje.. xberminat pon.. ayah ade la beli2 baju batek sket.. tp bile dh naik atas, jumpe satu kedai ni name die 'Chand Moda' kedai die ala-ala Gulatis tp murahhhhh bangat... lace die yg cantek2 harge ratus2 kt Gulatis tu baru 180/ 2.5meter .. beli sampai 2 kaler plak tu... fuiyooooo.... termakbul hajat..
pastu mak pon beli bnykkkk sgt.. pastu tetibe abg bobby tu klua kan lace manik yg cantek bangatttt.. die kate one of its kind for each kaler.. harge die 1.2 juta... ntah setan ape tetibe merasuk.. terbeli plak yg kaler hitam.. mak plak beli kaler coklat.. (nnti kite buat majlis sanding kite due eh makk.. sape suh beli kain mcm nk buat baju pengantin)
sendiri punye lace je 3, mangah punye 1, mak punye ntah la xtau brape, yg penting lagi bnyk dr kitorg..
pastu beli pouch bag.. beg kecik yg utk gi majlis kawen tu.. kt mesia rm70 kalau ade sale.. tp kt Bandung rm30 je.. murahhh sgt...
itu pun xsempat nk jln pusing satu pasar, ruginye raseee.. sbb dh pukul 4 pastu dh lapa..
Lepas tu kitorg gi mkn, kali ni nk try Nasik Sunda plak. Pak Ambo bwk gi restoran klass la jugak.. masing2 masuk dgn muke yg berminyak boleh goreng ikan (sbb baru lepas klua pasar, panasss)
Pun xpuas mkn jugak sbb lauk hidang sikit2 je..
Lepas mkn tros maghrib, pastu sambung lagi soping (ni gile ape xtau penat..) tapi mmg dh penat pun.. Kitorg gi Matahari (soping yg femes gak la kt Bandung).. mase kt sini Johan dgn Hakim dh terseperate.. so xtau diorg beli ape.. kitorg terus ke Matahari.. bnyk gak beli baju ecah.. nnti kite tangkap gmbr baju yg beli tu eh..
Lepas dh abis sawan kt Matahari tu, mase nk klua ternampak J.Co donut... waahaaa kitorg dh mkn J.co Donut kt Indon, korg penah ke.. ekekkekek... siap bwk bekal balik otel lagi..
Pastu opposite Matahari tu ade satu lagi factory outlet tp xtau name die ape.. Jumpe Hakim dgn Johan tgh memilih baju..
Ecah plak suke2 hati buat showroom tu mcm playground die


Siap main masak2 lagi..


Pastu siap bace buku pulak (terbalik plak tu)


Johan dengan hasil tangkapan nye..


Dah sampai otel baru tersedar dr sawan.. bnyk btol soping siap panggil bell boy.. hambik kau satu trolley pastik soping.. pastu gedik je nk amik gmbr.. kakakaaa


ape menatang tah johan dgn hakim beli.. beg kure2 dgn sayap batman..


sesi punggah barangan soping sambil try2 lagi skali.. ecah tu tgh pk nape paksu beli kasut beso gajah ni..


ber*k serangga perosak gmbr.. nampak tu kalau hakim punye brg je bnyk tu.. cube teka mak punye bnyk mn.. ikh3...


gmbr dgn sweater baru.. ade gak gmbr2 yg klakar tp xbleh letak sini.. sensored..

9 comments:

Fitriah said...

wah..kire makcik salmah lebih shoppaholic dari anaknye la ek...hehehe..


bestnye shoppingg...kalau bnyk wit..huhu..

yaya said...

mmg best kalo soping mase bnyk wit.. nk soping kenela kumpul duit.. aku kumpul pun xbanyak.. rm200 je sebulan.. 5 bulan dh dpt rm1000.. boleh la soping tu kan..

nora said...

salam yaya, wah banyak nyer shopping, ade ole2 utk kak nora ke?

ari ni mak unggal nyer birthday? happy birthday to mak unggal, semoga pjg umur, murah rezeki, dirahmati dan diberkati ALLAH sentiasa, amin...... salam utk smua,

kak nora & family

yaya said...

ni baru first day soping je kak nora.. ade lagi bnyk esok2nye.. tp gmbr blom smpt upload lg.. souvenir ade tp xtau bile boleh jumpe kak nora..

wirr said...

ala nyesal nya xikut g bandung.

yaya said...

alaaa rilek kakngah.. nnti kite gi lagi eh..

wirr said...

janji tau...nt kite g...bulan 3 eh...

yaya said...

eh bulan 3 awal sgt.. xsempat kumpol duit sbb bulan doblas ni nk gi singapore..

wirr said...

kalo cam tu kite g bulan 5 lps mak pencen, esoknya kite terus g bandung...duit dah cukup dah nie