Wednesday, October 22, 2008

Kisah Keseronokan Hari Raya .:2:.

Lepas berpeluh-peluh tiak amik gambar raye famili tu, kitorg terus gerak balik kampung.. memule plan nak g umah atok.. tp on the way mak tukar plan g umah mak uteh dulu sbb mak uteh dh tgu nk g kubur pak uteh.. 5 minit sblm sampai gombang tukar lg plan, sbb angah dh berenti dulu kt kubur aiman.. xde famili planning sungguh.. ish.. ish...

kubur ni dikatakan kubur famili sbelah abah dn sedara2 yg terlibat.. bersih kubur ni siap pagar lagi.. bak kate hapuz, kalau malam pun xtakut.. tp kalau aku yg penakut ni disuruh duduk kt kubur memalam mau demam ciku-ciku nnti.. huhuu..

lepas lawat kubur and makan 2 keping kek buah sambil berdiri kt umah tok sedara sblh kubur tu, kitorg gerak g kubur pak uteh.. kt kubur pak uteh ni sedih sket. sbb pak uteh xsempat pun jumpe aisyah, mase tu aisyah dlm hari lg kt muo. pak uteh pergi xdisangka, lepas demam seminggu due terus pergi mcm tu aje. x mcm atuk baruh(ayah abah) yg mmg dr raye tahun lps dh pesan tahun ni raya xjumpe dh.. pas singgah umah mak uteh sambil menghabiskan makanannye, kitorg pun gerak g umah atuk wak (ayah mak). beraya-beraya sambil bebudak main bunge api.. pak andak bakar mercun sampai alarm kete angah berbunyi.. tp heran betul aisyah yg tgh tido tu slambe badak je.. ish..ish.. kuah mmg tumpah kt nasik..
ni la atuk wak, atuk wak ni dah xnampak sgt. tp ingatanye sgt kuat dan pandai mengurut and buat air jampi.. bukan mengurat tau.. tp kalau aku yg disuruh buat air jampi mesti aku bace "smariseeengg mate kajiiii smratillemm..."

nak balik muo dh ni.. blakang tu encik cit cet enter frame pulak.. aisyah biasela, kalau x mkn tudung die buat muke blurr... lengan aku cam kfc chicken wing plak..

2 comments:

myheart said...

eh kampong abg jasin bukan kat muo ke?...balik kg mane la ne?

yaya said...

mmg kampong abgjasin kt muo. tp kampung mak abah kt pagoh. kampung gombang yg sungguh kampung. suasana kampung yg indah dh permai. kanak-kanak bermain sungai.. dududuuu..