Wednesday, July 28, 2010

Kereta, anak, dan cikedis...

Semalam balik rumah singgah kedai runcit jap nak beli brg dapo.. Just as i was reaching the grocery store kereta kt depan boleh pulak tetibe stop then driver die (a lady) keluar kereta, masuk kedai tu.. ape ni tetibe stop pastu as if paking kt situ kan.. bodo ke ape pompuan ni paking tgh2 jln.. xnmpak ke ade kete nk lalu kn..

pastu terpakse la menyengetkan kereta then cari jln alternatif.. sempat plak pandang kt kete pompuan td tu.. ade budak kecik 2 org dlm kete tu.. (dh la paking xkene tempat.. pastu masuk kedai tglkan anak dlm kete.. pk xgune otak..)

Pesanan untuk 'Makcik' proton saga merah:

'Makcik' len kali nk pegi kedai tu, paking la kete betul2 kt tmpt paking.. jangan la selfish suke2 nk paking depan kedai pastu block jalan org.. dh la jln kt situ kecik.. sile pk gune akal ye jgn gune lutut..
Lagi satu, kalau dh tau anak tu kecik2 lagi.. jgn la tglkan dlm kete mcm tu.. kalau org bwk lari kete tu mcm mn? kalau budak2 tu main handbrake mcm mn? Jangan nk pk susah diri sendiri aje.. Bawak ajela budak2 tu masuk kedai.. setakat budak2 nk cikedis brape la sgt harga cikedis nak dibanding dgn harga nyawa budak2 tu..
Ape2 jadi baru padan muke tu...

tu aje, dah..

Nota: pd org lain, sile jgn berperangai mcm 'Makcik' ni...

Monday, July 26, 2010

What wardrobe mulfunction means to a toddler..

Slalu kat opis pagi2 dgr cik Nurul ckp "awak tau tak hari ni saye ade wardrobe mulfunction..."
That's a normal situation for a young lady..
But is it normal for a toddler..

12.00am mlm tadi

Ecah: Nak bukak.. (baju)
Ayah: Kenape nak bukak..
Ecah: Tak sedap..

Ayah bukak baju ecah.
Tot tet tot tet... berjalan ke luar dan mencapai baju Toy Story 3..

Ibu: Baju tu basah lagi la aisyah.
Ecah: sedih.. hukkkk...

Ibu selepas tau cerita sebenar: (Just because you just watch Toy Story 3 doesnt mean you should wear Toy Story 3 pyjamas.. Besides its still basah, i just wash those..)

Ecah: sedih.. hukkkk...

Ecah went to her wardrobe and starts to un'lipat' everything..

Ecah: Pakai? (sambil tunjuk one pinky skirt)
Ibu: Pakai la..

Ecah pakai pinky skirt..

Ecah: Tak Payah? (sambil tunjuk the pinky skirt she wore)
Ibu: Pakai aje. Kan cantik..
Ecah: Tak Payah... (sambil bukak the pinky skirt she wore)

Ecah starts to un'lipat' everything else in her wardrobe..
Ayah tak bleh tahan.. masukkan ecah dlm playpen..



Ecah starts to throw her bantals as ayah is trying to bersilat and keeps away from the camera at the same time.. Can you see him bersilat? with the hand gestures and stuff.. haha!!..

Pernah tak kamu rase nak sepak diri sendiri..

6.30 pm 16 July 2010

Saye: Assalamualaikum, saya datang nak buat medical checkup
Dia 1: W'salam, medical checkup jenis ape tu, kerja ke atau belajar.
Saye: Standard punye, untuk belajar.. tapi saye nk pakai form klinik.
Dia 1: Ok tapi dekat sini medical checkup boleh buat masa office hour saje.
Saye: Eh tapi pagi tadi saye call orang tu kate boleh buat sebelum pukul 9 malam.
Dia 1: Hmm tapi dekat sini mmg office hour saje..
Saye: Oh ye ke. mmm xpela, time kasih..

Balik ke kereta. xpuas hati. call balik customer service..

Saye: Hello, pagi tadi saye call tanye pasal medical checkup, tadi cakap boleh buat sebelum pukul 9 malam kan.
Dia 2: Oooo cik nak buat medical checkup yg standard ke full..
Saye: Saye nk buat yg standard je..
Dia 2: Ooo kalau Full mmg office hour saje, tapi kalau standard boleh buat sampai pukul 9 mlm..
Saye: Oooo ok ok nnti saye pegi balik klinik explain betul2.

Balik ke klinik.

Saye: Assalamualaikum, tadi saye dh call balik customer service. Dia cakap kalau standard punye boleh buat sebelum pukul 9 malam.
Dia 1: Tapi kat sini standard ke full ke mmg office hour saje.
Saye: Tapi saye baru je call tadi, dia kate boleh.
Dia 1: cik call nombor mane ye..
Saye: (sambil kluakan henpon) Ni haa saye call nombor Az-Zahrah..
Dia 1: Ooo Klinik Az-Zahrah dekat sebelah. Ini Klinik An-Nur..
Saye: Oooo An-Nur dengan Az-Zahrah xsame ye.. Time kasih..

Jalan menuju Az-Zahrah sambil rase nak sepak diri sendiri.. lalalalallalaa..Bodo tau, Benci diri sendiri sekejap.

Thursday, July 22, 2010

Happy Birthday macik Fit!!!


This is a friend..


At first i thought i was her friend..


But then i know she was and is my friend..


A friend that will always be my friend..


Sometimes feel that I am not her friend,


but she is always my friend..


and i thank her for always being my friend..


Thank You friend..



(siape paham maksud tersirat poem ni, maka dia adalah seorang kawan sejati, kalau die xde kawan mungkin die sasterawan tapi bukan angkasawan..)


SOFTEC 2010

Baru balik dari SOFTEC conference 3 hari dekat KL.
Penat pagi2 bgn kul 6, amik member pastu mengharungi jem gi KL.
petang balik rumah mengharung jem lagi, kul 7.30 baru sampai rumah.
tabik kt sape keje KL pastu duk jauh2.. adekah mate anda lebam kerana kurang tido??
Overall, conference sgt inspiring and full of knowledge yang semestinye akan cube dipraktikan..
Speaker yg experienced..
Dapat amik gmbr dgn Chris Rupp (requirements guru) and Nishi san (tapi gmbr die terhilang, camera defect). Nishi san sgt comel, cepat2 nak balik on the third day itself sbb the next day is he's daughter's birthday..
Tapi xdpt amik gmbar dgn enchek Lee Copeland (he inspires me somehow) 3rd day tu cari tp xjumpe, mungkin dh balik atau pegi holiday kot,
nak bace buku enchek Lee..
Other speaker termasuk:
Lee Copeland
Rex Black
Chris Rupp
Nishi san
Sigrid Eldh (love your worshop)
Dave Miller (from FedEx)
Graham Bath
dan ramai lagi... sape xpegi rugi..
(malas nk cerite pengalaman these 3 days, kalau nak tau pegi la SOFTEC 2011)
sape nk notes, sile contact saye - subject to kerajinan
OK nak buat keje.. bye..

Friday, July 16, 2010

mood

xde mood la hr ni.. penat ke atau malas..
malam ni kalau xde aral melintang nk gi az-zahrah buat medical checkup. tadi dh tny harge = rm200++ duit..duit...lagi... (slalu je nk merungut-rungutkan.. xpenah la nk bersyukur dgn rezeki yg ade.. ayah pesan org kalau gaji rm20,000.00 pun xcukup2.. bilekah gaji saye nak rm20,000.00/month?? <---- tgk ni, xbersyukur lagi..)
lepas tu kene pk esok pagi nk bawak potluck ape untuk family day ofis ayah (ayah kate nk beli kfc.. wahh saye mau cheezy wedges <-- org berdiet lupe daratan), mungkin baked macaroni (suruh kakngah la masak kalau baked macaroni yg die bawak mlm ni sedap)... baju2 blom packing..
tapak tangan kiri mcm sengal2 je rase... jgn kene carpal syndrome aje sudah...
rumah adelah sgt dirty... baju kotor sgt bertimbun... xmenyempat2 nak kemas rumah.. mak pesan 'carila mase!!' (tanda seru sbb mak garang sket) <-- yela sume org dpt 24 hours/day same rata, rumah org bleh plak kemas ek, (tapi rumah org xde 'ecah' uhuuuu) mentang2la beli cadar baru.. asek nk kemas bilik aje.. hall depan tu dianaktirikan..
semua ini merunsingkan pemikiran..
lantas tiada mood..
(suraya, alasan anda sgt lame la.. xtahan dgn diri sendiri.. lempang laju2.. dushhh..)
mungkin kalau ade robo vakum, rumah akan sedikit bersih (jgn layan saye..)
dh mcm smiggle dh ckp dgn diri sendiri kan.. 'my precioussss....'
dh la, tata...

Monday, July 12, 2010

Google yourself and you'd be surprise...

Hari tu QA Manager from aussie dtg KL and buat presentation.. apart from the presentation tu die ade ckp 'Go to google and google yourselves, you'd be surprise'..

So balik presentation tu pi la google diri sendiri. Secara terkejutnye aku terkejut kerana tiada kejutan.. sile jgn perasan anda itu artis ye.. wahahhahaaa...

xde ape2 pun yg klua selain facebook, blog, UKM, but one thing caught my eye.. terjumpe plak site ni.. xtau la sejak bile ade bende nih..

Flash back to zaman uni mase main squash.. Latihan squash setiap hari dan malam semase cuti sehingga mak marah sbb cuti pun xbalik bercuti.. mandi-manda, tido dan solat di court squash dan pergi late night supper mkn nasi goreng cili padi.. tgl kenangan..

kat bumi mane la budak2 squash ni sekarang ye.. Sekarang pun main squash lagi.. Ade la dalam 2, 3 kali.. setahun. wahhahah mesti nanges kalau coach tau.. sile abaikan, saye sudah gemuk..



Okeh la itu aje.. (jgn google diri sendiri lame2..)

Tuesday, July 6, 2010

new family member coming soon...

.
.
.
new family member coming soon....
.
.
.