Friday, October 31, 2008

.:: ini ayah saye ::.



ahahahahhahaahhahahahaaaa... mintak2la xde kawan2 ayah tgk blog ni.. mesti ayah mrh yaya post gambar nih.. tp lps scan hr tu there's a strong urge to post this pic..

anyway, dulu mase kecik2 ayah slalu bwk kitorg gi berkelah. lido, stulang, istana garden, melodies garden (ehh.. ni rumah la..), air terjun kota tinggi. Yang gambar ni mase kt Desaru.. tahun bile tak tau la. dh lame sgt, xingat dh..

heeheeee ayah jgn marah tau.. i lap u...

Thursday, October 30, 2008

mintak bantuan ~ org hilang

Nota : Jangan dekati sekiranye ternampak, amat berbahaya jika digeget!! tangannye juge pantas mencubet!!!!..

.:: melentur buluh biar dari rebungnye ::.

wahhh bace kamus tu.. pegang buku mcm ye ye je dh pandai bace..
rilek jap, amik gambar dulu..
aisyah ni xsopan la, pakai la baju dulu kalau nak amik gambar pun.. ish iisshhh..

saye budak baru belajar

aisyah mkn nestum sampai masuk hidung

Wednesday, October 29, 2008

.:: the yayaness ::.

yaya then and now.. see how i grow...

Tuesday, October 28, 2008

Laksa Shack Midvalley

makan henpon?? bionic baby lah...


ahad lepas kitorg pg midvalley.. plan asal sbnrnye nk pegi raye rumah relatives, tp call sume xde kt umah. so we decided pg shopping instead.. haha ( ini ade 2 org kaki shopping, yg lain terpaksa turutkan saje) lagi pun mak ade voucher metro rm 400++. apelagi kite perabihkan la..


kitorg pg metro dn membelanjekan sume voucher + kene topup lg.. tp bile nk topup tu masing2 xde cash.. alamaks!!! cari ayah! cari ayah!... ayah xde! ayah dh lari!!!..

.

.

.

tetibe...

.

.

abg bayar.. abg bayar!!! cewah penyelamat bangsa....

.

.

sbnrnye bleh je nk byr gune credit card.. tp tetibe due2 xtefikir..

.

.

pastu lapa kitorg pg la mkn kt laksa shack.. tp kitorg x order pun laksa.. hmmm..


pastu ayah yg tdnye menghilang, mengganti balik duit yang didahulukan oleh penyelamat bangsa sebentar td.. hikhikhik.. pastu die sukeeeee sgt..

Friday, October 24, 2008

MTPA - 70 Dosa-Dosa Besar

  1. Syirik
  2. Membunuh manusia (buang bayi pun termasuk)
  3. Sihir
  4. Tinggal sembahyang (huhuuuu... slalu nih)
  5. Tidak mengeluarkan zakat
  6. Tidak berpuasa (xsengaja..)
  7. Tidak mengerjakan haji (bagi yang berkemampuan)
  8. Derhaka kepada ibubapa (tinggi suara pun kire derhaka jgk tau)
  9. Memutuskan silaturrahim (korg tau ke name jiran korg?)
  10. Berzina (dh bnyk dh skarang)
  11. Homosex (taman tasik permaisuri)
  12. Makan Riba (ah long)
  13. makan harta anak yatim
  14. mendustakan Allah s.w.t dan Rasul
  15. lari dari medan perang (kalau main perang2 xpe)
  16. sombong
  17. saksi palsu
  18. minum arak
  19. pemimpin yang penipu dan kejam
  20. berjudi
  21. menuduh orang baik melakukan zina
  22. tipu harta rampasan perang
  23. mencuri (kalau "kau mencuri hatiku" xpe..)
  24. merompak
  25. sumpah palsu (sszzzz... panasss..)
  26. berlaku zalim
  27. pemungut cukai yang zalim (tol tu kire cukai ke?)
  28. makan dari kekayaan haram (len kali nk masuk skim cepat kaya tu kaji dulu)
  29. bunuh diri (clash ngan pakwe pun nak bunuh diri)
  30. berbohong (xde istilah bohong sunat)
  31. hakim yang tidak adil
  32. rasuah (HOT!!!)
  33. wanita yang menyerupai lelaki (pengkid/lesbian)
  34. cemburu (ni yang cemburu tahap gaban nih)
  35. cina buta (xde kene-mengena dgn racist tau)
  36. tidak suci hadas kecil (x tos. xbasuh berak)
  37. riak mempamerkan diri (gelang emas sampai ketiak)
  38. ulama dunia (buat fatwa sendiri~xsolat xpe asal hati baik.. buduhnye)
  39. khianat
  40. UNGKIT-MENGUNGKIT PEMBERIAN (sssss.. panassss..)
  41. mengingkari takdir
  42. mencari kesalahan org lain
  43. menabur fitnah
  44. kutuk umat islam
  45. mengingkari janji
  46. percaya sihir dan nujum (nujum bola kristal. weyongweyongweyong...)
  47. derhaka pada suami (ampun bang..)
  48. gambar pada baju (xsure la yg mcm mn nih..)
  49. tampar pipi/meratap bila terkena bala.
  50. mengganggu org lain (jgn kaco org buat keje)
  51. zalim terhadap yang lemah
  52. mengganggu tetangga (ya nun dal kt umah tu suke bukak radio kuat2)
  53. menyakiti/memaki org islam
  54. derhaka pd hamba Allah s.w.t & anggap diri baik
  55. melabuhkan pakaian (xphm)
  56. lelaki yg pakai sutera & emas
  57. hamba lari dr tuan
  58. sembelihan untuk selain Allah s.w.t
  59. menjadi Pak Sanggup
  60. berdebat dan bermusuh
  61. enggan memberi kelebihan air
  62. mengurangkan timbangan (kecuali timbangan badan)
  63. merasa aman dari kemurkaan Allah s.w.t
  64. putus asa dari rahmat Allah s.w.t
  65. tinggalkan sembahayang berjemaah
  66. tinggalkan sembahyang jumaat
  67. mengurangi wasiat
  68. menipu
  69. intip & buka rahsia org lain
  70. mencela Nabi dan Sahabat

"70 Dosa-Dosa Besar" ini diperolehi dari laman web.. jika ada yang tersalah dan tersilap harap dimaafkan. Islam menyuruh umatnya mencari dan mengkaji ilmu pengetahuan..

Segala yang baik itu dari Allah s.w.t, dan yang kurang baik itu dari saya.. Wallahualamisawab..

"Ya Allah, ampunkan dosa-dosa kami"

"Mari Tingkatkan Pengetahuan Agama"

Saye Noor Suraya Johari, mencadangkan agar setiap hari Jumaat digunakan untuk program "Mari Tingkatkan Pengetahuan Agama"...

Saye, orang yg same juga, mencadangkan agar cadangan ditutup..

Rase mcm AGM kt sekolah menengah dulu je.. hehehe..

So, pas ni every Friday selain yg 5% of work tu (tihihi..), blog ni akan mengadakan hari MTPA.

Diharap org yg bace blog ni dpt pahala, tuan punye blog lagi la dapat banyak pahala..

Bleh jugak cover balik dosa2 kecik yg kite buat sepanjang mgu ni kan.. aminn..



"Ya Allah, Ampunkan dosa-dosa kami.."

Thursday, October 23, 2008

Lawak di pagi hari...

pagi td mase nak gi opis ade satu lawak yang telah berlaku.. on the way just after toll tu kitorg stop buy petronas nak isi minyak.. pastu aku g la byr kt kaunter tu kan.. pastu nk balik ke kreta tu nampak la encik hapuz cam tgh gelak sowang2 dlm kete..
.
dh masuk kete tu die pun bercerita..
.
.
hapuz : "yaya kalau diri tegak tu nampak cam ade pewot teklua sikit...".
.
huh mengata aku le tu..
pastu die ckp lg..
.
hapuz : "abg kalau diri tegak xnampak.."
.
yaya : "xnampak kaki kan....'
.
.
ahahahhahahahahah!!!!!!!..
.
arakian menyaksikan aku terbahak-bahak sambil mengeluarkan air mate..
itu saje lawak untuk hr ini..

Kisah Keseronokan Hari Raya .:3:.

Haa ni kisah hari raye kedua pulak.. time ni masih kat muo lagik.. hari ni kitorg lepak kt umah je, smlm dh penat seharian beraya kt pagoh.. Lagi pun kitorg dh ade plan. konon2 nak main bakar2 ayam..
tapi proses membakar ayam nye xsempat nk snap gambar, sebab sibuk sgt kt dapo. sian aisyah pun terabai.. terpakselah aisyah main2 dgn macik2 & sepupu-sepapat saje.. kurang kasih sayang betulla..



ni aisyah atas riba ika(cousin). ske betul ika pegang aisyah, praktis nk dpt adik la katekan..


mase kat muo ni jgk aisyah xmenang tgn (cewahh.. cam bz je bunyiknye).. mmg la bz.. bz ngan macik2nye sume.. asik main aje keje die, nak suh tido punyela susah. last2 atuk masuk kan buai, pastu bukan reti nak duk diam, ni la budak yg ibu die xpenah masukkan buai.. jim alip kap wau nun betulla..



lena dibuai mimpi indah bersama tigger toing-toing nye..

seharian bertungkus-lumus encik hapuz membakar ayam dan satay. inilah hasilnye.. menu yg dihidangkan : ayam bakar, kentang bakar, satay & kuah kacang hangus (nine la ni takut kacang goreng melatop), mihun, puding, buah-buahan & kek harijadi perisa oren..
cume mihun dan puding saje hasil tgn saye.. yg lain encik hapuz dan mak.


besdei boys : ocet (30 sept), zahar (1 oct). nampak tak kuah puding dlm tupperware handle merah tu, esok nye dh jd eskrem puding sbb ltk kt freezer.. hahaha..


Esok nye kitorg sefamili pg balik kampung lg. raye first tu xsempat nk cover sume rumah.. nak buat note sket kt sini... baju kurung hijau tu sbnrnye beso dr pemakainye.. tp sbnrnye pemakainye slim aje.. ehehe *blushblush*.. nampak tak blakang tu ika, sbnrnye nak ikut skali tu tp maknye xkasik.. syiaann ika..


aisyah pokok pisang katek & *abuvvzztttzz* nye.. menci la aku ngan tudung nih, asik ade karipap2 je.. eh apsal pewot nampak cam buncet je tuh..

hari ketiga ni sempatla jugak g umah mak ude dgn mak uteh, sampai mlm bejalan.. tempatnye jauh nun d sana.. mase kt umah mak ude tu mak dh pesan balik sebelum maghrib. tp kene tahan pulak, mak ude suh balik pas maghrib, pastu cite plak bermcm2 insiden yg menakutkan. aku yg sememangnye berhati kudus ni mestila rase cam nk dmm kuskus.. dh la xde lampu jln, seb baik ade aisyah. bleh la berlagak cam main2 ngan aisyah.. xpandang pun jalan kt dpn.. nak pandang blakang ape tah lagi..

Insiden org yang xbermoral.

Hari ni tak tau apesal dgn driver kt cyberjaya ni sume nk himpit aku.. mase on the way to cyber pg td, tgh lyn mate yg half open nisambil terbayang ulat lalat menguit-nguit kt umah smlm, tetibe ade satu kete kancil maroon himpit ke kiri. tah pape tah mamat nih.. padahal aku drive mase tu pun 60 je.. pastu dh kene hon baru nk bg signal plak tu.. hiii hangin je diri ini. bukan angin ekon, angin yg klua dr telinge berasap-asap tu..

pastu potong la kete kancil tu sambil tekan hon lelama.. jangan kate nk angkat tangan, pandang pun tidak.. driver tu pandang kanan je mcm nk cover muke.. xberkhemah langsung terhadap pemandu wanita.. ceh..

pastu dh nk sampai kt opis tu, mase ni pun drive around 50-60 je sbb nk masuk simpang.. kt simpang tu ade banner jemputan raye 29 hb nih.. jemput lah dtg sume yek.. sedang aje aku memberi perhatian pd pemanduan, tetibe ade lori ni ske2 die je dr tmpt paking kt tepi jln terus masuk lane dpn aku. padahal kete dh dkt sgt dh mase tu.. seb baik sempat brek.. kalau tak mesti aku dh duk bersila blakang lori tu bersarapan, sbb lori catering mesti ade mknn.

kepada pemandu di Malaysia, len kali mase tgh iklan tv adibah noor tu jangan la tukar channel. apesalahnye dgr sket nasihat kerajaan ni. untuk kebaikan semua jugak.. tau la dh lambat nk punch card, len kali bgn awal sket..

akhir kate,

"anda mampu mengubahnya"

Wednesday, October 22, 2008

Kisah Keseronokan Hari Raya .:2:.

Lepas berpeluh-peluh tiak amik gambar raye famili tu, kitorg terus gerak balik kampung.. memule plan nak g umah atok.. tp on the way mak tukar plan g umah mak uteh dulu sbb mak uteh dh tgu nk g kubur pak uteh.. 5 minit sblm sampai gombang tukar lg plan, sbb angah dh berenti dulu kt kubur aiman.. xde famili planning sungguh.. ish.. ish...

kubur ni dikatakan kubur famili sbelah abah dn sedara2 yg terlibat.. bersih kubur ni siap pagar lagi.. bak kate hapuz, kalau malam pun xtakut.. tp kalau aku yg penakut ni disuruh duduk kt kubur memalam mau demam ciku-ciku nnti.. huhuu..

lepas lawat kubur and makan 2 keping kek buah sambil berdiri kt umah tok sedara sblh kubur tu, kitorg gerak g kubur pak uteh.. kt kubur pak uteh ni sedih sket. sbb pak uteh xsempat pun jumpe aisyah, mase tu aisyah dlm hari lg kt muo. pak uteh pergi xdisangka, lepas demam seminggu due terus pergi mcm tu aje. x mcm atuk baruh(ayah abah) yg mmg dr raye tahun lps dh pesan tahun ni raya xjumpe dh.. pas singgah umah mak uteh sambil menghabiskan makanannye, kitorg pun gerak g umah atuk wak (ayah mak). beraya-beraya sambil bebudak main bunge api.. pak andak bakar mercun sampai alarm kete angah berbunyi.. tp heran betul aisyah yg tgh tido tu slambe badak je.. ish..ish.. kuah mmg tumpah kt nasik..
ni la atuk wak, atuk wak ni dah xnampak sgt. tp ingatanye sgt kuat dan pandai mengurut and buat air jampi.. bukan mengurat tau.. tp kalau aku yg disuruh buat air jampi mesti aku bace "smariseeengg mate kajiiii smratillemm..."

nak balik muo dh ni.. blakang tu encik cit cet enter frame pulak.. aisyah biasela, kalau x mkn tudung die buat muke blurr... lengan aku cam kfc chicken wing plak..

Kisah Keseronokan Hari Raya .:1:.

Disebabkan tahun lepas kitorg dh raya pertama dekat Kelantan, so tahun ni terpaksela beralah and balik muo raya pertama.. Naseb baik jugak, kalo x sian mak mentua masak sowang2.. kakak2 ipar raye pertama/kedua baru balik muo sbb masing2 balik kampung husband.
mcm ni la kite, bermuafakakakakakak.
lain plak dgn my mum. my mum lg ske me and my sis kalo raye rumah mertua than both xde, tp balik raye dgn mak mesti both ade. faham x, kalo x abaikan aje.. huhuu.. kurang ekonomi betulla..

Dengan keadaan yg xterbiase raya tanpa mak & ayah disisi memberi duit raye (isk..isk..) kite buat aje la sperti kate pepatah masuk kandang kambing mengembek masuk kandang harimau mengaum, tp heran la, aisyah pg mane2 pun bunyik die same jgk - abuvvzvtzvtzvtzvzt!!!!.... atau atetetetetetete..... heiwan apekah itu..


barisan belakang : cacabi, aku le tu, hapus, mak, abah, angah, ika, abg omar
barisan depan : separuh ani, ijie, ari, zahar, ocet(oktet kot hehe..) , nine(sbb die adik nombor 9)
xde dlm gambar, bwh kerusi mahupun blakang kamera : ina, ude, farhana, abg halim
hanya org2 yg ade famili besar saje tau betape susahnye nak amik gambar yg betul2 perfect..

di pagi raya, tatkala mereka sibuk bersiap-siap nak g mesjid, yg pompuan sume tgl umah bantai sambung tido kuikui.. aku pun termasuk skali la tu.. sudahnye diorg balik mesjid kitorg sume xmandi lg.. kalo ayah ade ni mau kene sambar halilintar... desyiiuuummm!!!..

penyimpan mohor2 besar

kerusi 'mohor' ni mase kitorg balik muo mmg dh ade kt umah dh, mak kate ude yg hantar.. sudahnye kusi rotan feveret aku tuh dihantar ke ruang tengah. bergaya betul mak dgn kusi barunye.. hihii..

kalo pandai cube teka sape tgh pk nk collect duit raye.. haha..


sian aisyah kene mandi pagi2, dh sambung tido kene kejut plak dgn ayah die pas balik mesjid. rambut pun dh mcm pokok kelapa katek.

Tuesday, October 21, 2008

.:: satay minang yang mengiurkan & bah di dalam rumah ::.

last night we went to a place in Kampung Baru. we were on a quest to search for the best satay minang.
a friend who is also a minangers brought us to this restaurant which he claim the best and he always go there whenever he feels like eating satay minang.

we waited for him at Petronas Ikmal around 8.00pm, and waited for Zul more than 30 minutes.. arrrgghhhh so hungry cannot tahan. I even skip lunch and have lite breakfast this morning just for satay minang.. at last he came and lead the way, but we had to stop at Shell for him to pump air in one of the tyre. so i in a high-speed but rather cool swift, went into the shop ang bought 2 buns.. uhhhh lapar sih..

we continue the quest about another 20 minutes and later arrive at the place. we let the sifu do the ordering and just decide on what we would like to drink.. it was raining and cold but i decided on 'sirap limau ais' bcos i know the gravy would be spicy. my brother ordered teh o xmau gula (he sakit perut) but then zul ask him to try 'teh padang', which is also the same thing but minangin style.
xsempat nak snap gambar, sume mknn dh habis dgn lahapnye, lapo la katekan



our order came along with 4 small plates of satay minang. not like the usual dip and eat satay,satay minang was served 'banjir' with all the nasi impit, mix satay daging & perut, and gravy on daun pisang salai. then zul suggested we tried the 'keropok janget' which means 'keropok kulit kerbau' (i also dunno why they call it that, but definitely its not made from kulit kerbau), dip it in the gravy. it was a delicacy that we decided to order another plate for each of us except my brother who wanted to try their nasi & lauk..

there's one interesting lauk called daging dindings, bukan brand dindings tau. the meat was fried crispy, i thing they rolled it using steamroll la..

then zul ordered pecal, i tried but i didnt like it much as the gravy was like kuah kacang.
by that time, we were all full. zul even bungkus for his mother at home and aisyah was already jumping up and down.
one plate of satay minang cost only rm3 which zul says previously it was only rm2.50. it was worth it though. we said our thanks and we were on our way home by 11.00pm.
Rumahku, Bukan Rumahmu yang Banjir

sampai aje kt rumah, dgr ade org jerit "Banjir!!!!...". wahhh rase mcm tau je ape yg sedang berlaku.. imbas balik mase ptg td amik abg kt umah.. mesti pas mandi tak tutup paip utama tu.. donggg!!!! huhuhuh rumah ku banjir inside out.

dari 2nd floor dh banjir, air turun ikut tangga mcm water fountain la pulak.. abg siap buat lawak " lawa korg punye water curtain kan" huhuhu..habis sume brg kt bwh tangga tu.. seb baik all the boxes dh bwk naik the day before. kalau tak habis la rice cooker, pinggan mangkuk, and sterring PS2 ku itu.. (mcm mn tah nk eja sterring nih) habis tikar sarawak ku.. seb baik all the old pics yang nk scan tu xkene banjir. kalau tak, bleh kene pancung tu..

dan smlm juga menyaksikan dua org jejaka berlenggeng mengaut air bah didalam rumah. kukuku.. bagusla, bersih sket rumah lps diorg mop. seb baik aku pospon plan nk mop rumah smlm.. kahkahakhkh.. tp sayang, gambar banjir xsempat nk upload plak. tgu la nnti yek.

moral of the story, abg - "lepas ni mesti abg ingat nak tutup air..". wahkahakhakhakhakhakh...
"Anda Mampu Mengubahnya!"

Monday, October 20, 2008

ada gak org yg xmaju lg..

sungguh xsopan ACE Insuran..

.:: Open House Jasin & Yaya ::.

Saturday morning due to kengantukan & kepenatan, we woke up at 8...... or maybe 8.30.
.
.
ok! ok! 9 am.
we started the cooking right away, opppsss of course la mandi dulu.. i did the puding first, it needs to be chill. then, goreng sayur, then crush kacang yg telah digoreng.. rase mcm tulis resipi la pulak..


buat pengetahuan semua, i never cook kuah kacang before. hahahahha... before masak msg sifu dulu.. ayat biase " Mak!!, mcm mane nk masak XXXX.." in this case, kuah kacang.. seb baik jadik jugak.. habis licin kuah kacang ku ittew..

before that, the quest for searching rempah mee bandung was done by Hapiz and Johan.. knape ade Johan, sbb wallet husband ku tidak dijumpai(which was later found in the toilet, dlm slua yg gantung kt blakang pintu tu. sape buang air hr tu tau la.. they went out around 1pm.. carik kt Giant xde. by that time it was already close to 2 pm. OMG!!! we started thinking on plan B menu, which is Mee Kari sbb mee kunin dh penuh peti ais from last nite.. kalau xjd, terpaksa la mkn mi kunin sampai sakit kunin..

Then it rain, how r we goin to start the flames for BBQ. sume dh panik!!!!!.. actually it was only me and aisyah at home. Aisyah didnt seem panic at all, it was only me. huhu...
Betul la kate fit.. "yaya cool mase org len panik..". tp panik bile org len xpanik.. ahaaaa tulun2..


Meanwhile, buat ape yg patot. sambil tu msg2 tanye kabar org2 yg dlm quest mencari rempah mee bandung.. org yg dimsg x reply tp tetibe je dh balik dgn rempah mee bandung. Alhamdulillah..

Siap masak je kuah mee bandung ingat nk naik atas mandi. Baru je nk capai tuala, ternampak kelibat.. Kelibat ape, nak tau kene pg tgk dulu.. selak tirai sket, Ooo kereta hmmm.. kete sape plak paking dpn umah aku tu, kang tetamu nak dtg kang.. Ooo kete encik ahmad. ??? Ahmadddd!!! satu umah aku jerit.. dh la xmandi lg.. terus lari naik atas. pakse husband turun layan guest kejap.. takkan nk layan bos dgn tiak bau mee bandung ish ish.. eh ketiak sampai bau mee bandung ke? ish.. iishh..

Mandi la cecepat, sambil tu sempat gak usha sabun yang aku jatuh kan dlm lobang jamban mlm smlm.. emmm dh xde, slamat la ko sabun.. heehee takut kene mrh, senyap2 je la..
Dh mandi tu pakai la ala kadar, yg mn sempat.. sambil tu spray sikit minyak wangi xori sploh inggit beli kt bazar sblh tesco puchong.. perfume ni xbleh buat solat. ade alkohol.. hihihi..

Ahmad punye baby chumel2, second baby tu 7 months tp aisyah nampak mcm dh besar sikit. in a sense of kebolehan menjaga diri sendiri. hahaha.. aisyah nampak matang sket.. ececeee mentang2 dh ade walker, dh la mlm smlm konon2 baiki walker. pegang2 tayar, stand sambil bebel2.

Pastu wife ahmad cite, anak die minum susu NAN hypoalergenic (same cam aisyah), hr tu diorg g Carrefour Alamanda tgk susu baby. Tin besar RM50.90. Murah gile, harga biasa Rm65.00. Ahmad pun beli 10 tin. 10 tin!!!!.... patutla kitorg nk beli dh abis.. cis..

Pas Ahmad balik je, umah kene serbu.. dh agak dh guest mesti datang pas asar... seb baik ujan dh berenti.. ayam baru nk start bakar.. Kak shikin(baby sitter aisyah) sgt terkujat melihat aisyah dh naik walker. *hmmm baru tau aisyah ni advance..*. Fit, Syila, kumpulan moto sesat, Fadhil&Yana, datang menyerbu rumah..




cekmek kude belang cila & fit

Abg Shameer masuk je terus tegur Fit "Eh mcm kenal la, UO eh".. siap kem salam mintak nombor lg.. Aku yg menyaksikan drama ittew terus mencelah "Eh, tau x boifren die kt situ.." pastu mcm2 lah ayat kaber klua.. ahahhahahahahhaha... Fit pun seperti bangga, hidung kembang kerana dingorat. kehkeh.. tp seseme xbaik2 jgk.. Azhan mcm biasa la, cool je.. tp xtau la balik dlm kete tu ape jd. kihkih..

Anyway, suasana sgt meriah dgn tetamu2 yg berbagai ragam.. tatkala abgnoden sampai je aku dh xnmpak cila. rupenye cila dh semunyik kt celah fit.. xpe cila, sape yg mkn kuah kacang akan terasa jugak kacang akhirnye.. seb baik kacang aku goreng xhangus.. dh la meletop2 time goreng, takut punye psl diri jejauh. heheee...


sampai tetido aisyah, sian mane ibunye nih..

Makanan dgn lajunye hilang dr pandangan. husband terpakse masak lg satu periuk kuah mee bandung.. uish sempat gak kene puji ngan fit "husband mithali, pandai masak.." kembang kempis ke husband ku itu..


BBQ xsempat nk hidang, sian zul. bakar2 org amik, bakar2 org amik.. seb baik dpt gak bungkus utk "kawan" di ukm kan. hikhik.. disertakan dgn ferrero roche 2 bijik sebagai tanda "maaf ye awak, saya lambat, td buat keje sambilan bakar ayam"... koihkohikohio..

aisyah baru bgn tido, konfius mane mak aku nih.. kawan natt sampai ingat aisyah anak fit.. ish ishh

Pas team moto sesat dan membe2 balik, jiran tetangga plak datang.. uish diorg ni mcm tau2 je line clear time tu.. Ade gak sorg lg membe tercicir, Adlina baru dtg. Dgn pewot buyut2 6 bulan. konon2 nk kaber la tu.. skali kene sergah dgn zul dr dapo.. kantoi. kehkehkeh.. sori Ad aku janji xupload kt frenster, tp aku xde janji xupload kt blog. huakhakhakuhakuha.. aku bertindak kejam ke atas wanita pregnent.


Haa sibuk2 tanya aku mcm mn sakit bersalinkan. Ini dia, kuhadiahkan kak Nora (jiran) untuk pengalaman 3 org anak. guest lain dh xlyn dh, klaka gile dgr kak nora cerita.. Ad dh mcm nk pucat2 dh.. kehkehkeh.. ceritanye terpakse off record ek..

kami berempat : natrah esa, fitiriah mohd nasir, yaya&aisyah, siti norsyila jailani

ni gambar untuk cucu2 tgk nih..




gambar2 lain terpaksa tgu org transfer & upload sbb kamera sendiri abis bateri. disapointed lg..

.:: 2 Days Before Open House Jasin & Yaya ::.

2008 Raya preparation was a bit slow. Everything was last minute, we didnt even buy any kuihs and there's no special change of interior design for the house. Anyway, we were planning to raya sakan this year, but everyone keep asking for openhouse.. So this is for you guys..

.:: 2 days before Open House Jasin & Yaya ::.

Kitorang punye menu planning punye la penin sakan sampai telepon org pun tercakap pasal menu.. ish.. ishh. tu xmasuk tukar2 menu lagik.. penin penin..

Antara menu yang di cadangkan :
Mee Bandung, Mihun Goreng, Laksa Johor, BBQ, Nasik Ayam, Nasik Impit Kuah Lodeh, * tetibe aku teringat gulai lemak nangka.. * , dan macam2 lagik lah yang aku pun xpernah masak.. ngeh3 bukan diorg tau pun aku xpernah masak..

Memula nak sangat buat laksa, tp kuah laksa pulak xjd dtg..

Menu ni bertukar2 selama seminggu lame nye.. Until last thursday we decided that we would do BBQ, Mee Bandung, Lontong Kering (which was never on the menu), Puding, Roti jala ( eventualy we decided to order because xde mase nk mengkirai2 jala).

First step, kitorg perlu cari tmpt bakar ayam. Thursday evening after kerja penin2 tu kitorg pergila Carrefour Alamanda. sbb tahun lps beli kt sini. Tetibe je department BBQ tu dh jd department sukan air. temenong jugaklah kejap kt situ.. mn nak carik tmpt bakar ayam nih. kebetulan td ade amik hanger, xkan nak bakar atas tmpat sangkut baju plak..

dh la disapointed, carik perencah mee bandung pun xde. disapointed lagik.. pastu dh beli brg2 ala kadar, kitorg pun gerak la gi umah Encik Pembakar Ayam. Hajat dihati nak pinjam tong air je, tp apakan daya makcik dh masak rendang minang, soru la skali. Hujan renyai2 and gelap mengkabuskan pemandangan.. aku duk sibuk cari jalan kaler oren seperti yang dilukis zul dkt ym gune marker oren.. tp seb baik husband aku bijak orangnye.. jumpe gak jln 3/18, tp xkaler oren pun? dh tu carik la umah nombor 57. nk tgk nombor rumah punye la susah sbb kabus kt cemin mate ni.. pastu nmpk samar2 je 129. Haaakkkk!!!! brape bnyk umah kt jln ni sampai seratus lebih nombor die.. adela tyr berpusing sejauh 400m baru jumpe rumah yg bnyk pokok betik..
*gambar raye kt umah zul, tgu zul transfer*

balik dh kul 12 lebih.. ngantok tido. sempat kemas sket2 je umah yg mmg sentiasa berselerak tu. (slalu aisyah yg jd mangsa kene blame sbb rumah sepah2.. hikhik)

Next day i went to office with the menu running inside my head. mcm command promtp yg sentiasa running tu.. xberenti2 seb baik xhang pale otak nih.. sampai je terus stat keje.. hr ni pakai baju kurung, besenye casual je. ade plak org tegur, uiiii macik pakai baju kurung hr nih.. suara hati berbicara "tu la korg xtau aku ade intebiu hr ni, hikhik.."

after lunch kul 3 i went for the interview.. off record..

pas intebiu ujan plak tu.. ish kabus lagik.. g amik husband kt putrajaya. pastu g umah member die. konon2 nk g pinjam meja ngan kerusi, skali ter'raya skali. kitorg nih mmg ske raya.. makan kuih popiah mini. rase mcm nk bwk balik je satu balang tp seb baik bleh kaber lg. hihi..
on the way balik umah, kete wira yg gagah perkasa tu dh jd mcm lori site plak rasenye.. bayangkan dgn meja lipat plastik tu dgn 4 bijik kerusi + stroller aisyah kt bonet.. asal brek je pale terhantuk ngan kaki kerusi. wahahahahahahaha aku duk gelak kn husband je.. ade gambarnye tp xupload lagi.. sementara tu korg bayangkan je la eh..




balik umah, kemas ape yg patot, tido.... sian husband buat keje sampai kul 5 pg.. apakan daya..


Tuesday, October 14, 2008

Do u always get what u want? What if.....

When i was a very young lady, i rememeber i always get what i wanted. That was the time when money wasnt really a problem to me and it never came to me to think about how my parent have to work to support the family.All i know was that i've always been happy with what i was given and what i have.

Until i finish school, i went to college. I wanted to do accounts because i like figures and my mum ( an accountant ) is always my role model. I dont have any basics in acc so i was force to take Physics instead. I was denied my rights to plan my own future career and my life. So I rebelled. I dont study, I was in detention and i never get good grades. Until my lecturer ask me why i wanted to do acc so badly. My answer was becuase i was good in figures and i like acc. My lecturer told me if you're really smart you dont have to do acc to be good, instead you can do good in anything you do. A young ketotol person i am, i thought that was reaaaalllyyy stupid.

I further my studies in university taking IT course. I was still on rebelled especially when i learn that my brother was allowed to take acc. Not until my 2nd year that something in me realize that like it or not this is my future career and this is my life. So I said to myself, I'm not going to ruin my life, place me anywhere and i'm going to succeed. I learn to accept it and now I am an IT consultant, working for an international company and get good pay.I'm determine to expand my experiences and career. My goal is to be damn rich.

So, to whoever out there still whining to do Hotel Management.. Just be thankful you ever made it to college. These days picky people dont get anything at all. Adios.

Note : Money is still never a problem to me. Just dont forget to donate. Orang kedekut memang rezeki xberkat.

Monday, October 13, 2008

Khas Buat Cila..

Pergi ke kedai dengan Cik Bedah
Membawa Cik Bedah menaiki pedati
Banjir di luar dapat ku redah
Banjir di dalam pedih di hati
.
.
..
haa jawab-jawab..

fit's raya open house ~ masak lemak gulai nangka

first of all, sorry to say i dont snap the "masak lemak gulai nangka".. clearly i dont have time for those things when the food is infront of me.. haha..


anyway, terima kasih fit, makcik, sakdiah and all who contributed in the making of masak lemak gulai nangka.. these are some of the pics during the open house.. actually the photos are from fit's cam because mine out of battery, yikess!!!...
.
.


mukaddimah, makan kuih dulu.. bagi aisyah minum susu dulu supaya ibu bleh mkn dgn aman..




kasik makcik fit main2 dgn aisyah.. apsal kaki tu nampak cam bengkok je..



aisyah dengan makcik sakdiah pulak..



pas balik kt makcik fit. anakku dibola-bola kan.. huhu..



teman tapi mesra. makan pun share satu pinggan..


aku plak mase ni tgh penin sbb minum air kordial. fit xbancuh tp dh letak atas meja.. pedas punye psl terteguk kordial.. manisss ketinngggg..




ko nampak aisya tu mcm rebit ke cila..






kutukan "orang gov perut buncit" ditepis dengan "orang gov hensem"..
.
.
bleh tesedak nangka klua ikut idung..



kekenyangan.. tgk tu pinggan pun licin..

like atukmak like aisyah.. updated with pic..

as promised, i updated this post with aisyah's pic posing like her atukmak.. very the same-same kan.. except my house very the bersepahla.. haha..



As i promised last week, this is my mum's 6 months old pic.. i wasn't too sure when all the atuks say aisya looks so much like her atukmak.. so we went back to kampung and search the old albums and found this..





i cant find aisya's pic in the same post, but i hope the second pic could give you some ideas.. you still have to meet aisya in person to tell..





anyway, i'd say aisya got her notty look.. and she is notty.. i'm out of breath..

Friday, October 10, 2008

a picture shows a thousand memories

i'm so determine to start on scanning all the old pictures i brought from my mum's house tonight. hopefully by next week i can start posting.. cant wait actually.

there's one 52 years old pic of my mum, she was then 6 months old, aisyah now 6 months resembles whole lot more like her granny in the pic.. nice huh.. i'll post it soon.. that explains why all my makcik2 and atok use to say "sebijik macam atuk die"

and there's tons of my family's old pictures. when me and my siblings were very young.. definitely sweet memories.. and i cant wait to share here..

wait for it..

Thursday, October 9, 2008

i've been tagged by Fit..

I've been tagged by my friend Fit.. I'm not sure what this is for, but mcm fun je.. and i dont mind sharing with friends.. especially someone willing to cook gulai nangka for me.. wuuuu nyummm...


buruk perangai sebab :

suke sepahkan rumah
balik shopping, tgk balik brg2 yg dh beli pastu xkemas, plastik sepah2..
suke buat bende halfway
ske makan atas katil
tidur sepanjang hari

berfikiran :

depends on situation..
open minded bile berkawan
positive kalau husband ajak shopping
critical on family finance
blurry only on weekdays 8.00 am to 5.30 pm.
negative on cheese cakes.. blueekkkkk
serabut on diet plan.

sukakan :

memasak
shopping dan menghabiskan duit
bela binatang yang akhirnya lari / mati (semua makhluk akan mati jugak)
makan makanan yg sedap
buli kengkawan esp fit..

tidak sukakan :

cheese cakes
telur tembelang
orang kentut kuat2
orang ludah merata-rata
obesiti
kereta yg xde minyak
lipat baju
budak yg xde otak calarkan kete honda baru bapak aku..
ahli-ahli politik yang kepala beso tp otak burung unta..

berkebolehan pada :

mengemas rumah tp malas
tidur sepanjang hari ( pastu sakit kepala)
keyakinan yg tinggi walaupun salah / betul

bermatlamat untuk :

menyimpan duit sampai ade 1juta dlm akaun
membeli kereta import
mempunyai beberapa aset yg mendatangkan keuntungan spt rumah sewa / rumah kedai
materialistik sungguh aku ni..

sayangkan :

keluarga ( abg & chachuby)
mak ayah
mak abah
kawan2 esp cila / fit / zul / natt
minah & buyung ( pergi xkembali lg / hilangmu tiada pengganti )
kekure - T1 aku dh pesan jgn panjat tinggi2, ko panjat pastu jatuh atas belakang dh xbleh nk bgn sendiri. kan dh mati..

saya tag :

sume yg ade dalam list 'kengkawanku'

Tag!!!! u r it!!!!....